Drechslera helminthosporium,

drechslera helminthosporium

Galériák A drechslera helminthosporium Magyarországon egyes években az őszi búzán rendkívül súlyos károkat okoz, nagyobb veszteségeket idéz elő, mint az árpában. A búza egyre jelentősebb kórokozó faja. Fejlődési ciklusa: A gomba az ősz során a fertőzött növényi maradványokon képződő kitartóképletekkel, pszeudotéciumokkal telel. Drechslera helminthosporium belőlük kiszóródó aszkospórák okozzák a primer fertőzéseket, míg a foltok felületén fejlődő konídiumok, nyári spórák a szekunder fertőzések forrásai.

Általában drechslera helminthosporium közötti hőmérsékleten, nagy légnedvesség, bőséges harmatképződés esetén, szeles, esős időjárásban okoz drechslera helminthosporium fertőzéseket.

Blast Disease of Rice- Plant Pathology

Kártétel tünetei Az alsó leveleken világosbarna, sárga szegéllyel körülvett, kissé kihegyesedő végű foltok képződnek. A folt közepe sötétebb barna.

drechslera helminthosporium hol adja át az enterobiosist egy gyermeknek

A betegség drechslera helminthosporium alsó levelekről halad felfelé. Az erősen fertőzött levelek leszáradnak.

Jelentősége: az egyik leggyakoribb árpabetegség. Tünetek és diagnózis: először az alsó leveleken és a levélhüvelyen jelenik meg a tipikus, lisztharmatos bevonat Ezt követően a fertőzés ráterjed a felsőbb levélemeletekre

A foltokon rövid idő alatt új konídiumok képződnek, melyek újabb leveleket fertőznek. A beteg növények kényszerérettek, a kalászok értéktelen szemeket tartalmaznak.

parazita férgek jelei

A  pelyván és a toklászon barna foltokat okoz, a fertőzött szemek rózsaszínűek. Védekezés A helyes vetésváltás alkalmazása, a növényi maradványok mély alászántása, egészséges vetőmag használata segíti a fertőzés megelőzését.

giardia gastro bug megszabadulni az emberi test parazitáitól anélkül

Vetőmagcsávázás Lamardor vagy Yunta Quattro csávázószerrel. Mindkét csávázószer speciális Helminthosporium spp.

Szerkesztőség A vírusbetegségek megjelenését a szaporítóanyag minősége mellett az átvívő szervezetek kártétele, illetve drechslera helminthosporium terjedést segítő tényezők mechanikai sérülések megléte befolyásolja. Az árpa csíkos mozaik vírusbetegség barley stripe mosaic virus megjelenésében a vektorok szerepe nem jelentős. Általánosságban elterjedt, széles gazdanövénykörrel rendelkező vírusbetegség, — fogékony fajta termesztése esetén — szürke levél elszíneződést, foltosodást és növekedésgátlás okoz. Az árpa sárga törpülés vírus megjelenését azonban már a levéltetvek terjedése és közvetett kártételük nyomán jelentkező vírusfertőzés határozza meg. A törpe növekedés mellett a betegség a levelek aranysárga elszíneződését, levélcsúcsi száradást és végül a kalászok sterilitását okozza.

Tavaszi árpában is kitűnő eredménnyel alkalmazható. Bayer termékek.

drechslera helminthosporium

Fontos információk