Akut giardiasis

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség

akut giardiasis

Betegség lefolyása: A kórokozó a Giardia lamblia nevű protozoon, mely világszerte elterjedt. Fertőzésre hajlamosítanak: rossz higiénés viszonyok, gyermekközösség, homoszexualitás, csökkent immunműködés, alultápláltság. A kórokozónak két formája van: a nagy ellenálló képességű vegetatív cysta forma illetve az aktív trophozoita forma.

kiegészítők méregtelenítő diéta hogyan lehet megszabadulni a parazitáktól a belekben

A fertőzés a cystákkal szennyezett élelmiszer vagy víz útján alakul ki, óvodákban, elmegyógyintézetekben, ivóvíz fertőzöttség esetén járványok is kialakulhatnak. A cystákból a patkóbélben trophozoitok lesznek, melyek a bélhám pusztulását, a bélboholy atróphiáját okozzák.

Mi a giardiasis?

A fertőzöttek nagy része tünetmentes, cystát ürít, és spontán gyógyul. A giardiasis klinikai formái: akut hasmenés, krónikus hasmenés,illetve malabszorpció tápanyag felszívódási elégtelenséghasmenési-szorulási időszakok váltakozva előfordulnak. A lappangási idő hét, a tünetek kialakulhatnak gyorsan, de egészen lassan, fokozatosan, néha évek alatt is.

giardia lamblia -- Giardia lamblia life cycle -- Laboraory diagnosis- entero-test -- Expained

A hasmenés az enyhétől a súlyos fokúig változó előfordulású, általában étkezést követően jelentkezik, jellemzően nagy mennyiségű, habos, bűzös, zsíros, de sosem véres vagy nyákos. A hasmenés néha normál székletürítési periódusokkal váltakozva fordul elő. Tartósan fennálló hasmensés panaszok esetén elsősorban erre és amoebiasisra kell elsőként gondolni, ha a panaszok fertőzéses eredete merül fel.

Gyengeségérzés, testsúlyvesztés, haspuffadás, diszkomfortérzés előfordulhat.

Account Options

Krónikus formában és felszívódási zavar esetén Akut giardiasis, D- E- és K-vitamin hiány előfordulhat. Diagnózis: a protozoon vegetatív alakja csak egészen frissen vett, melegen, akut giardiasis védetten transzportált székletből, vagy rectoscopiás vizsgálatnál tamponos törléssel vett akut giardiasis mutathatóak ki.

  • Utazók hasmenése – Wikipédia
  • Parazita gyógyszerek áttekintése a parazitológusok
  • Egylépcsős, gyors teszt a Giardia Lamblia antigén székletből történő meghatározására.
  • Belféreg ellen hazilag
  • [Cryptosporidium and Giardia as water contaminant pathogens in Hungary].

Megelőzési és más fontos tanácsok: Személyi higiéné betartása különösen gyerekközösségekben. A giardiasis világszerte előfordul, leggyakrabban a gyermekekben és az olyan területeken, ahol a közegészségügy fejletlen.

akut giardiasis

Az USA-ban az egyik leggyakoribb parazitás bélfertőzés. Gyakrabban akut giardiasis férfi homoszexuálisok körében, és azoknál, akik előzőleg fejlődő országokba látogattak.

Navigációs menü

Előfordulása valószínűbb azokban, akiknek akut giardiasis a gyomornedve vagy sebészeti gyomoreltávolításon estek át, valamint idült hasnyálmirigy-gyulladás pankreatitisz s akut giardiasis károsodott immunrendszer esetén. A parazita a széklettel ürülő ciszta formájában terjed egyik emberről a másikra.

Az átvitel gyermekeknél és nemi partnerek között közvetlenül is, fertőzött táplálékkal vagy vízzel pedig közvetve is megtörténhet.

akut giardiasis

Tünetek és kórisme A tünetek általában enyhék, visszatérő hányinger, böfögés, fokozott bélgázképződés flatulenciahasi panaszok, nagy mennyiségű bűzös széklet és hasmenés fordulhat elő. Súlyos fertőzés esetén zavart szenved bizonyos fontos tápanyagok felszívódása, ami jelentős fogyáshoz vezethet.

[Cryptosporidium and Giardia as water contaminant pathogens in Hungary].

A tápanyagok felszívódásának gátlása egyelőre ismeretlen mechanizmus útján történik. A tünetek utalnak a betegségre. A parazitának a székletből vagy a akut giardiasis való kimutatása alátámasztja a diagnózist.

mit adni az embernek jódot milyen gyógyszerek férgek és paraziták számára

A hosszabb ideje fertőzött egyének a széklettel különböző időszakokban ürítik a parazitát, akut giardiasis ismételt székletvizsgálatokra lehet szükség. Ha valaki giardiával fertőzött személlyel él, vagy ilyen egyénnel nemi kapcsolata volt, orvosnál kell jelentkeznie vizsgálat, illetve gyógykezelés céljából.

Fontos információk