Virágok parazitái, tippek paraziták kezelésére, mint a bélférgek és a májvirágok gyógynövényekkel című (

Parazita növény – Wikipédia

Korábbi laboratóriumi vizsgálatok már kimutatták, hogy a nikotint és egyéb természetes vegyületeket tartalmazó nektár virágok parazitái csökkenti a paraziták számát a beteg méhekben, a mostani vizsgálat azonban azt is feltárta, hogy a fertőzött rovarok ki is használják a természet adta öngyógyítási lehetőséget - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem szegeződött a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttesre, az úgynevezett kaptárelhagyásra - amikor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken - ugyanakkor a paraziták is komoly fenyegetést jelentenek a poszméhekre és a háziméhekre nézve.

az emberi test parazitáinak gyógyszereinek széles skálája

A Dartmouth College és a Colorado-Boulder Egyetem kutatói által vizsgált bélparazita például jelentősen befolyásolhatja a rovarok túlélését, szaporodását és táplálkozási szokását. Az Ecology című folyóiratban megjelenő tanulmány készítői azt virágok parazitái, hogy a másodlagos növényi anyagcseretermékek egy csoportját alkotó iridoid-glikozidok milyen hatással vannak a poszméhek virágok parazitái és a növények reprodukciójára.

virágok parazitái giliszta elleni gyogyszer

A virágnektárban természetes módon előforduló iridoid-glikozidok elriasztják az őzeket és az egyéb növényevőket, ugyanakkor korábbi tanulmányok kimutatták, hogy gyógyító hatással vannak a parazitával fertőzött méhekre azáltal, hogy csökkentik a bennük lévő virágok parazitái számát. A tanulmány készítői egy Észak-Amerika keleti részén virágok parazitái növény nektárjának és pollenjének aukubin- illetve katalpol-koncentrációját mindkettő iridoid glikozid módosítva tanulmányozták a poszméhek viselkedését.

Az eredmények szerint az egészséges méhekkel szemben a bélparazitával fertőzött példányok azokat a növényeket részesítették előnyben, amelyekben a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok szintje.

virágok parazitái terhes nők férgek elleni gyógyszer

A szakemberek szerint azok a virágok, amelyek nektárjában a legmagasabb volt az iridoid-glikozidok koncentrációja, jóval több pollent juttattak más virágokra a méhek látogatását követően, ami azt mutatja, hogy a nektár kémiai összetétele hatással lehet a növények reprodukciós sikerére.

Fontos információk