Trichinella jellemző

Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt adozona.
A sertések és vaddisznók házi körülmények között történő feldolgozása azonban veszélyeket is rejthet, amelyekre érdemes odafigyelnünk az egészségünk megóvása érdekében. E veszélyek egyike a trichinellózis izomférgességamellyel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat — írja honlapján a Nébih. A Trichinella spiralis a házi és vadon élő sertéseket egyaránt megbetegítő parazita, amely a trichinella jellemző állat nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának például vaddisznókolbász, füstölt sonka elfogyasztásával az emberben és a kedvtelésből tartott húsevő állatokban is megbetegedést okoz.
Magyarországon az utóbbi években ritkán fordult elő a betegség. A fokozott odafigyelés azonban trichinella jellemző is indokolt: Fontos tudni, hogy a közfogyasztásra szánt házi sertések és vaddisznók húsvizsgálata során a vágóhidakon trichinella jellemző a vadfeldolgozókban a hatósági állatorvosok trichinella jellemző céljára minden állati testből mintát vesznek.
Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg nébih élelmiszer tudomány parazita vaddisznó róka trichinella trichinellosis null Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg nébih élelmiszer tudomány parazita vaddisznó róka trichinella trichinellosis Trichinella-helyzetkép: Dögevéssel terjed a fonalféreg Az alábbiakban a mintegy ezer vaddisznó és több mint vörös róka izommintáinak vizsgálatán alapuló tanulmány megállapításait foglaljuk össze. A trichinellák a legelterjedtebb állatról emberre terjedő kórokozók közé tartozó fonálférgek. Az ember rendszerint sertés vagy vadon élő állatok nyers, vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztásával fertőződik. A trichinella jellemző ezért nagy jelentősége van a parazita lehetséges gazdáiból származó hústermékek nemzetközi kereskedelmében.
Ezekből a létesítményekből kizárólag trichinella-negatív eredményű hús kerülhet ki. A házi sertésvágások, valamint a vaddisznók otthoni, magáncélú feldolgozása során a trichinella-vizsgálat elvégeztetése csak ajánlott, mely közegészségügyi kockázatot hordoz magában.
Aki biztos akar lenni afelől, hogy a levágott sertés vagy a kilőtt vaddisznó izomféreggel nem fertőzött, kérheti a trichinella-vizsgálat elvégzését. A parazita csak nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsok fogyasztásakor jelent veszélyt, mivel alapos sütés, főzés például 60°C, 10 percilletve fagyasztás °C-on, nap alatt hatására elpusztul. Gondoljunk erre akkor is, amikor nyers húst kóstolgatunk, például a hurka vagy a kolbász ízesítésénél!
A legfontosabb, trichinella jellemző otthon is csak egészséges állatot szabad levágni, feldolgozni. A Nébih kéri az állattartókat, hogy a trichinellózis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozása trichinella jellemző továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet az alapvető járványvédelmi és higiéniai intézkedések betartására, például a rágcsálómentes környezet fenntartására — olvasható a portal.
Hozzon ki többet az Adózónából! Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.
Ön már az előfizetőnk?