Kártevők tesztelése

legjobb 10 vírusirtó programja | Windowsra, Mac-re és mobilra

Leitold Ferenc a vírusvédelmi megoldások módszereiről és problémáiról. Soha nem látott vita bontakozott ki, az " Illúziók és tévhitek a vírusirtókról " című szakértői anyagunk kapcsán, amely hatására Leitold Ferenc a Checkvir kártevők tesztelése vezetője kártevők tesztelése ragadott és egy cikkben adja most közre a biztonsági kártevők tesztelése teszteléséről szerzett tapasztalatait.

A kártevők elleni védekező eszközök az informatikai eszközök egy speciális csoportját képviselik. Lehetnek szoftver és hardver megoldások egyaránt, azonban tudnunk kell, hogy egy ilyen célú hardver eszköz elsősorban tűzfalak belül szoftver elemekre épül. Mostani kártevők tesztelése elsősorban a szoftveres eszközökkel foglalkozunk - a továbbiakban vírusvédelmi, illetve antivírus programoknak, szoftvereknek hívjuk őket - de természetesen a megállapítások, módszerek többsége a hardver eszközökre kártevők tesztelése megfelelően vonatkozik.

A vírusvédelmek tesztelése, vizsgálata a szoftvertesztelésnek egy teljesen különálló területévé nőtte ki magát, ez az "általános" szoftverteszteléshez kártevők tesztelése egy teljesen más terület. Ezen a területen ugyanis számos speciális körülmény nehezíti a tesztelést. Egyrészt talán a vírusvédelmeken kívül nincs még egy olyan szoftverterület, ahol olyan gyorsan jelennének meg az új verziók. Ennek oka, hogy - mint matematikailag is bizonyított - általános vírusvédelem nem létezhet.

A vírusvédelmek gyártói így az ismert kártevőkkel foglalkoznak elsősorban, ellenük próbálnak százalékos védelmet biztosítani. Természetesen voltak és vannak is próbálkozások, kísérletek arra vonatkozóan, hogy bizonyos módszerekkel ismeretlen kártevőket is azonosítsanak. De mitől lesz egy kártevő ismert? Az "ismertség" gyógymód az emberek minden típusú férjére arra vonatkozik, hogy a vírusvédelem gyártója a konkrét kártevő vagy esetleg egy csoportjuk ismeretében készíti el a kártevő ellenszerét felismerési és eltávolítási algoritmusát.

Így viszont az újabb és újabb kártevők megjelenésével újabb és újabb verziójú védelmeket kell kibocsátani. Létezik olyan gyártó, mely átlagosan percenként! Nyilvánvaló, hogy ennek még csak a követése minden verzió letöltése és archiválása is komoly feladat. A gyakorlatilag folyamatosan megjelenő új verziók mellett a vírusvédelmek esetén egyre inkább megjelenik a "cloud technology" fogalom, ami azt jelenti, hogy a védelmek a folyamatos internetes kapcsolat révén a gyártó által felállított központtól segítséget kérve hozzák meg kártevők tesztelése.

  1. Az eredmény kínos a Microsoft számára, a legális Windowsokra ingyen letölthető Security Essentials egyedüliként nem felelt meg a minősítési követelményeknek és nem kapott "pecsétet".
  2. Teszteljünk vírusvédelmi programokat - Hír - Computerworld

kártevők tesztelése Ez azt jelenti, hogy a védelem működése különböző időpontokban más és más lehet. További lényeges különbséget jelent, hogy a kártevők nagy száma miatt rengeteg tesztkörnyezetet feltételezhetnénk. Tegyük fel ugyanis, hogy létezik 10 millió kártevő. Elméletileg de hangsúlyosan csak elméletileg egy kártevő vagy jelen van egy tesztelési környezetben vagy nem, azaz kártevők tesztelése millió darab tesztelési környezetet képzelhetnénk el.

étrend kiegészítők, amelyek megtisztítják a paraziták testét tojás féreg, hogyan kell átadni

Ez természetesen kezelhetetlen, de még akkor is gondot okoz a mennyiségi probléma, ha csak azokat az eseteket vesszük alapul, ahol csak egyetlen kártevő van jelen ez nyilván 10 millió a példa szerint. Nagyon nehéz definiálni, hogy egy vírusvédelmi szoftvernek milyen elvárásoknak kell megfelelnie, mi az a működés, ami a vírusvédelem szempontjából korrekt, megbízható működésnek tekinthető.

Az sem egyértelmű - és ebben is vannak különbségek a gyártók között kártevők tesztelése, hogy mely programokat tekintünk kártevőknek és melyeket nem. Sok védelem ugyanis olyan programokat is kártevőként azonosít, melyek esetén kérdéses kártevők tesztelése megítélés.

Például egyes védelmek valamely szoftverhez licenckulcsot generáló ún. A szervezetnek jelenleg 38 tagja van, köztük természetesen valamennyi jelentős fejlesztő. A hazai színeket a Virusbuster mellett a Checkvir tesztlabort üzemeltető Veszprog Kft.

a legjobb gyógyszer férgek ellen

Az elsődleges célkitűzések között szerepel, hogy a vírus- és kártevővédelmi szoftverek tesztelésére vonatkozóan ajánlásokat, oktatási anyagokat dolgozzon ki, tesztelést segítő kártevők tesztelése bocsásson rendelkezésreilletve az érintett felek között fórumot biztosítson.

Mit és hogyan érdemes tesztelni?

A vírusirtó tesztekről

Vírusvédelmi rendszerek esetén a fent vázolt problémák miatt elképzelhetetlen, hogy kártevők tesztelése szoftver minden ágát teszteljük. A tesztelési eljárásnak célszerűen nyíltnak és átláthatónak kell lennie. Ez vonatkozik egyrészt a tesztelési metódus és a konkrét tesztelési folyamatok átláthatóságára is. A nyílt és átláthatóság követelménye nem feltétlenül jelenti a reprodukálhatóság biztosítását.

A vírusirtó tesztekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a vírusirtó szoftverek valódi tesztelése csak laboratóriumi körülmények között, a megfelelő minták és a megfelelő szerverpark birtokában lehetséges. Éppen ezért a világon csak néhány olyan független víruslaboratórium van, kártevők tesztelése teszteredményeit a szakma széles körben elfogadja. A valódi vírusirtó teszteket nem szabad összekeverni a magazinok és portálok szubjektív tesztjeivel, melyek célja alapvetően az egyes megoldások bemutatása az olvasók számára.

Ennek legfőbb oka a dinamikus internethasználat, mely mind a védelmek fenti 2. A nyíltságot és átláthatóságot azonban a dokumentáltság szintjének emelésével javíthatjuk. Ehhez célszerű a tesztelt állapotot installált rendszerta naplóállományokat, hálózati forgalmat elmenteni, illetve a problémás szituációkról képet és kártevők tesztelése is rögzíteni.

Mint azt a fenti problémák esetén láthattuk, a vírusvédelmek valamennyi folyamatát nem tesztelhetjük. Bizonyos szempontokat vizsgálhatunk "csak", célszerűen azokat, melyek a legfontosabbak a felhasználó szempontjából: 1. Hatékonyság, azaz a védelem milyen biztonsági szintet tud biztosítani detox tisztít vastagbél egészségét korrekt ismerete - felismerés, eltávolítás.

Ez a szempont kifejezetten az antivírus képességeire vonatkozik: Milyen kártevők elleni védelemre készítették fel a védelmet? Kártevők tesztelése területeket képes vizsgálni?

Teszteljünk vírusvédelmi programokat

Ide tartoznak a különböző diszkterületek vizsgálati lehetőségei, fájlformátumok, tömörítők és egyéb fájlok tárolására használható formátumok vizsgálati lehetősége. Ebbe a csoportba tartozik természetesen a téves riasztások tesztelése diphyllobothriasis ápolás. Megbízhatóság stabil, hibamentes működés.

Képes-e a védelem úgy működni, hogy folyamatosan ellássa feladatát. A stabilitás vizsgálatánál a tesztelés során hangsúlyozottan kell törekedni a reprodukálhatóságra. Teljesítmény sebesség, számítógép lassítása, bootolás időigénye.

Általában a teljesítménnyel szembeni felhasználói elvárás akkor jelenik meg, ha védelem képes hibamentesen megfelelő biztonsági szintet nyújtani. Nem véletlen, kártevők tesztelése az AMTSO alapelvei között szerepel az, hogy a hatékonyságot és a teljesítményt együtt, kiegyensúlyozottan kell tesztelni.

Ennek oka az, hogy kártevők tesztelése például egy védelem nem vizsgál meg bizonyos dolgokat, nyilván gyorsabban képes végrehajtani feladatát.

kártevők tesztelése

De hiába gyorsabb, ha nem véd bizonyos problémákkal szemben. Vírusvédelmi rendszerek tesztelése esetén - a kártevők ismeretének vizsgálata során - kulcskérdés, hogy milyen és mennyi mintát használunk.

Gyorsítsa fel pár perc alatt a Windows 10-et

A minőségre vonatkozóan az AMTSO május elején fogadott el egy dokumentumot, mely a használt minták validálásával foglalkozik. E szerint a tesztelés során kártevők tesztelése kártevő mintákat kell alkalmazni, melyek egyrészt működőképes kódot tartalmaznak, illetve valóban képesek a kártékony tevékenységet végrehajtani.

Mint az a fenti problémák között is szerepelt, nem egyértelmű, hogy mi tekinthető kártevőnek és kártevők tesztelése nem. Hasonlóképpen számos védelmi rendszer olyan állományt is kártevőként azonosít, amelyet semmilyen környezetben nem kártevők tesztelése futóképessé tenni, azaz végrehajtani, például tönkretett futtatható állományok.

A tesztelés szempontjából a mennyiség is nagyon fontos kérdés, azonban a használt minták mennyiségét mint a tesztelési metódus egy lényeges elemét a tesztelés céljának kell meghatároznia.

A tesztelés kiterjedhet egyrészt a létező kártevők összességére. Ebben az esetben nyilván milliós nagyságrendű készlettel lehetne statisztikailag helyes következtetésre jutni itt viszont a korrekt validálás okozna nagy problémát. A szűkítésre két lehetőség kínálkozik: egyrészt vizsgálhatunk bizonyos típusú kártevőket, amivel egy adott területre fókuszálva vekonybel féreg le következtetéseket a vírusvédelmek tudására vonatkozóan.

Másrészt figyelembe vehetjük az elterjedtségi adatokat is. A létező kártevők mennyiségéhez képest az elterjedt kártevők száma több nagyságrenddel kevesebb.

2020 legjobb 10 vírusirtó programja

Ezen kártevők körében már statisztikailag is helyes következtetést vonhatunk le néhány ezres mintakészlettel. Felmerülhet még továbbá olyan vizsgálatnak a lehetősége is, ahol nem az a cél, hogy a felismerési képesség alapján rangsoroljuk a védelmeket, hanem hogy egy-egy konkrét biztonsági probléma kezelésére következtessünk, azaz például válaszoljunk olyan kérdésekre, amelyek arra terjednek ki, hogy valamely felmerült kártevők kártevők tesztelése jelent-e biztonsági kockázatot.

kártevők tesztelése

Ilyen esetben néhány minta is elegendő lehet a vizsgálathoz. A védelmi rendszerek számos tevékenységgel azonosíthatnak egy kártevőt. Amennyiben a felhasználó indítja el interaktív módon a vizsgálatot, on-demand eljárásról beszélünk. Az azonosítást a folyamatosan figyelő ún.

Díjmentesen használható ESET Online Scanner

Ez utóbbi felfedezheti a kártevőket a kártevők tesztelése történő hozzáféréskor, de előfordulhat, hogy bizonyos kártevőket a védelem csak akkor képes azonosítani és persze blokkolni, ha azokat elindítjuk.

Ez utóbbi - proaktívnak hívott - működés egyre gyakoribb a vírusvédelmek esetén. A tesztelési folyamat során tehát célszerű proaktív vizsgálatot végezni.

kártevők tesztelése paraziták az emberi hólyagban, hogyan kell kezelni

A módszer természetéből adódóan ezt viszont csak úgy szabad elvégezni, ha az operációs rendszer bootokását követően minden egyes alkalommal csak egyetlen kártevőpéldánnyal tesztelünk. Az ily módon történő tesztelés ezért rendkívül időigényes.

kártevők tesztelése szoptató anyák gyógyszereket adhatnak a férgek számára

Gondoljunk csak kártevők tesztelése Ha egy számítógépet használunk egy kártevők tesztelése rendszerhez és egyetlen kártevő tesztelése 5 percet vesz igénybe - amibe beletartozik az eredeti, biztosan vírusmentes operációs rendszer visszaállítása is - akkor egymillió minta teszteléséhez mintegy 9 és fél évre lenne szükség.

Proaktív tesztet mindezek alapján tehát nagy mennyiségű mintán belátható időn belül nem végezhetünk. További nehézséget jelent, hogy egyes kártevők az azonosításukhoz szükséges tevékenységeket esetenként internetes kapcsolat révén biztosítják. Ebben az esetben viszont bonyolult feladat annak biztosítása, hogy a kártevő ne kerülhessen ki a tesztkörnyezetből. A fentiekből látható, hogy a vírusvédelmi rendszerek tesztelése messze nem triviális feladat.

Fontos információk