Kancák féregtelenítése.

kancák féregtelenítése

kancák féregtelenítése

Melyek azok a ló betegségek, amelyek előfordulnak Magyarországon, és vakcinázással, azaz védőoltásokkal megelőzhetőek? Milyen tünetekkel járnak ezek a betegségek? Hogyan, hányszor oltassuk a lovat?

HITEK ÉS TÉVHITEK A FÉREGHAJTÁSSAL KAPCSOLATBAN

Mikor kell féreghajtani a lovakat, és hányszor? Lovak esetében általában tetanusz, lóinfluenza, herpeszvírus és veszettség ellen védekezünk vakcinákkal.

CÍMKÉK ló lovak vakcina féreghajtás élősködő A tulajdonosok többsége előtt nem ismeretlen a lovak kancák féregtelenítése fogalma, sőt azt is tudják, hogy időnként féreghajtót kell adni a lónak. Ennél a pontnál kancák féregtelenítése gyakran megáll a tudomány. Álatlában nincsenek tisztában a féregfertőzöttség fontosságával, nem rendelkeznek kellő információval a féreghajtás megfelelő módjáról, így a férgek elleni védekezés általuk végzett módja gyakran felesleges, vagy nem megfelelő. A férgesség problémáját sokan hajlamosak lekicsinyíteni, ami részben érthető, hiszen különösen a kezdeti fázisában egyáltalán nem látványos - ellentétben például egy komoly külső sérüléssel, vagy sántasággal, amit bármelyik tulajdonos azonnal "diagnosztizál" és hívja az állatorvost. A férgességet azonban ugyanilyen komolyan kell venni, hiszen a láthatalan fertőzöttség súlyos problémákat okozhat, mire a tulajdonos észleli, hogy gond van.

Kancák féregtelenítése lóinfluenza, akárcsak az embereknél, légzőszervi tüneteket okoz, és nagyon ragályos betegség.

Főleg a fiatalabb lovak fogékonyak. Ritkán halálos, viszont a súlyos tünetek miatt a ló teljesítménye nagymértékben csökken, és ahol több lovat is tartanak, ott az egész lóállomány nagy valószínűséggel megfertőződhet.

kancák féregtelenítése

A tetanuszt sérülések, szúrt sebek, harapások által kaphatják el lovaink. Ritka kivételtől eltekintve halálos lefolyású, nagyon nehezen, csakis kórházi körülmények között, és rendkívül kis sikerrel kezelhető.

Arról nem is beszélve, hogy egy tetanuszos ló kezelése függetlenül a kezelés eredményességétől csillagászati összegekre rúghat. Tetanusz és lóinfluenza elleni kombinált oltások is léteznek, amelyek együttes oltása időt és pénzt takaríthat meg. Figyelem, versenylovak esetében a lóinfluenza elleni védőoltás beadatása félévente kötelező, aminek megtörténtét a verseny helyszínén hatósági állatorvos ellenőrzi, és csakis az oltás érvényessége esetén vehet részt a ló az adott versenyen!

A kancák féregtelenítése elleni védőoltás elsősorban a kancák herpeszvírus okozta vetélésének, és a herpeszvírus okozta gerincvelő bénulás megelőzését szolgálja.

kancák féregtelenítése vörös paraziták az emberekben

Az első oltást a fedeztetés előtt kell beadatni, két hónappal később megismételni, majd 6 havonta rendszeresen ismételni. Ettől függetlenül, ha a kanca vemhesül, akkor vemhessége alatt két alkalommal a kancák féregtelenítése és a ik hónapban újfent be kell oltatni, hogy hatásos legyen a vakcina.

kancák féregtelenítése petesejtek paraziták Giardia

A nyugat nílusi láz — amely betegség viszonylag ritka, de mégsem jelentőségtelen Magyarországon — egy szúnyogok által terjesztett kór. Ez a betegség is idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg — lázat, kancák féregtelenítése, az izmok merevségét okozza, és olykor kancák féregtelenítése lefolyású.

Elérhetőség

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a betegséget átvészelő lovak mintegy fele sohasem gyógyul meg igazán, a betegség tünetei életük végéig elkísérhetik őket, így használati értékük jelentősen csökken. A nyugat nílusi láz is megelőzhető védőoltással. Az alapimmunizáláshoz kétszer kell oltani a lovakat egy hónapos különbséggel, majd évente egyszer, a szúnyogszezon előtt ismételni a vakcinázást.

Kancák féregtelenítése lehet eleget hangsúlyozni, hogy a veszettség ugyan ritka betegség Magyarországon, de előfordulásával mindig számolni kell. A veszettségben megbetegedett ló biztosan elpusztul, és életveszélyt jelent a többi állatra és az emberre is.

A lovak belső élősködőiről

Éppen ezért, nem érdemes kihagyni az egyszerű és olcsó megelőzés lehetőségét, amelyet a lovak veszettség elleni védőoltása jelent. Féreghajtó készítmények lovak részére kaphatók paszták és ízesített tabletták formájában. Arra ügyelni kell, hogy télen olyan féreghajtó szert kapjanak, amely hatásos a gyomorbagócs ellen is! Mérő állatorvosi ellátás háznál és állatorvosi ügyelet Tatabánya, Tata, Komárom és Oroszlány környékén — lovak részére is!

Az újszülött csikó gondozása A tartástechnológiáktól függetlenül lehetőleg bokszban ellessünk.

Fontos információk