Iszap féreg

A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár

giardia gram stain

A Wikimédia Commons tartalmaz Ormányosférgek témájú iszap féreg és Ormányosférgek témájú kategóriát. Az ormányosférgek Echiura, máshol Echiurida a valódi testüreges Eucoelomata állatok egyik törzse.

helminthiasis kezelés a szoptatás alatt

Gyakran a gyűrűsférgek Annelida törzsbe sorolják, bár nincs meg bennük azok szelvényezettsége, így külön törzsnek is tekinthetők.

A DNS iszap féreg vizsgálatai alapján azonban az Echiura és a Pogonophora csoportok is a gyűrűsférgekhez tartoznak. Mintegy fajuk ismeretes benméretük 1—50 cm közötti.

Morfológia[ szerkesztés ] Testalkatuk változatos. Testük féregszerűen megnyúlt, kehely, vagy zsák alakú, de gömbölyű is lehet. Sok fajnak sajátos páncélzata, testfüggeléke van. Többsejtűek, de méretük 0,04 — 1 mm között van.

Tömlő, vagy zsákszerű testük szelvényezetlen. Előtestükből prostomium sokszor az utótest hosszának többszörösét is elérő csillós fejlebeny ormány képződik.

Az iszap féreg tárgyalt csoportokkal nem is állnak közelebbi rokonságban, hiszen testfelépítésük szelvényezett metameria. Ez a tulajdonságuk és egyedfejlődésük számos sajátsága is az ízeltlábúakkal Arthropoda közös. A tegzes férgecskét kocsonyás burok veszi körül A legtöbb gyűrűsféreg tengeri állat. Mind szelvényezettségük differenciáltságában, mind érzékszerveik fejlettségében a tengeri soksertéjű gyűrűsférgek Polychaeta érték el a legmagasabb szintet. Feji részükön fejlett tapogatóik vannak, a szabadon úszó életmódú fajok mozgásszervei, az ún.

Nem húzható vissza a törzsbe, de nyugalmi hosszának akár tízszeresére is megnyúlhat. Vége olykor kanálszerűen kiszélesedő, ezzel söprik össze a talaj felületéről a táplálékrészeket.

  • Kerekesférgek – Wikipédia
  • Tubifex Stock fotók, Tubifex Jogdíjmentes képek | Depositphotos®
  • Milyen gyógyszereket kell venni a férgek megelőzésére
  • Magyarra átültette és kibővítette: dr.
  • Les paraites remix
  • Ему идея понравится.
  • Hogyan lehet kezelni férgek petesejtjeit
  • Jó féregtabletták az emberekben

Talán homológ az Annelidák prostomiumával. A szájnyílás ennek tövében van, csillós barázda vezet hozzá az ormányban.

A gyűrűsférgek

Törzsük utótest elején külön izmokkal mozgatható páros kitin horogsertét, a végén tüskekoszorút viselnek. Mirigyes epidermiszüket vékony, papillázott kutikula fedi.

Bőrizomtömlőjük gyűrűs és hosszanti izmokból áll. Lassan, főleg a törzsizomzat perisztaltikájával mozognak.

Account Options

Táplálkozáskor a kinyúlt ormány hasi csillózata továbbítja a szájhoz a táplálékrészecskéket. Bélcsatornájuk tekervényes, elérheti a testhossz tízszeresét is, hasi oldalán csillós barázdával.

  • Férgek és gyógyszeres kezelésük
  • Pinworms kezelési módszerek

Váltivarúak, erős ivari dimorfizmussal. A megtermékenyítés külső.

Az akár másfél méteresre is megnövő, hat centiméter átmérőjű, életét a tengerfenék üledékébe fúródva töltő állat létezéséről néhány éve már tud a tudomány, de élő példányt most először sikerült befogni a Fülöp-szigeteknél.

A villásormányú féreg Bonellia viridis szaporodása eltér a többi ormányosféregétől. A hím apró, csillós, nincs ormánya, szája, végbélnyílása, véredényrendszere. Állandó lakója a nőstény genitális zacskójának.

kerekesféreg lakta majmoha Az enterobiosis fertőző

Nemcsak megtermékenyíti a petéket, de zselatinszerű anyaggal iszap féreg is ragasztja őket. Ha a lárva a nőstény prostomiumába "száj" kerül, akkor hímmé alakul. Ha nem, akkor nőstény válik belőle.

hogyan lehet eltavolitani a parazitákat

Fontos információk