Giardiasis betegseg. Giardiosis

Giardia-fertőzés (giardiasis)

Módosítva: A giardiosis dzsiardiozis fertőző betegség.

Tartalomjegyzék

Kórokozója egy egysejtű parazita, amelynek neve Giardia Dzsiardia. Olyan kicsi, hogy csak mikroszkóppal látható. Mi a giardiosis? Többféle fajta van, ezek a legkülönbözőbb gerinces állatokat képesek megfertőzni.

giardiasis betegseg kerek féreg női és férfi alak

Az emberben előforduló faját Giardia lambliá-nak nevezik. Milyen a Giardia életciklusa? A Giardia a vékonybél felső részét népesíti be. Körte formájú parányi lény, amely 8 ostorának csapkodásával képes mozogni. A vékonybél alsó részéhez érve ostorait elveszíti, betokolódik, formája lekerekedik.

Giardia/Cryptosporidium antigén kimutatása székletből

Ezt az állapotot cisztának nevezzük. A giardiasis betegseg a széklettel a szabadba kerülnek, és hosszú ideig fertőző giardiasis betegseg maradnak. A ciszták a szennyezett anyagok, elsősorban a víz és az élelmiszerek elfogyasztása révén, a szájon át ismét a belekbe jutnak, és az egész folyamat kezdődik elölről. Hogyan jön létre az emberi giardiosis? Az emberifertőzés úgy jön létre, hogy a Giardia osztódással gyorsan elszaporodik és elárasztja a vékonybelet.

Giardiasis giardiázis : kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség

Szívókorongjával a bél nyálkahártyájához tapad és károsítja a bélfalat. A bélfalat izgató anyagok képződése gyulladásos reakciót idéz elő és ez hasmenésben nyilvánul meg.

Giardiasis tünetei és kezelése

Mik a giardiosis tünetei? A fertőzés után héttel jelentkeznek a változatos klinikai tünetek. A giardiasis betegseg első jelei a hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság és hasi kellemetlenség érzése. Ezután hirtelen kitör a hasmenés, vizes, bűzös székletürítéssel, amelyhez hasi zuborgás, feszülés és giardiasis betegseg szelek távozása társul. Böfögés, puffadás, giardiasis betegseg is gyakori.

Giardia/Cryptosporidium antigén kimutatása székletből

Három-négy nap múlva legtöbbször megszűnnek a tünetek, de olykor idült formába megy át a betegség. Ekkor hónapokig, vagy akár évekig fennmaradhat a laza, bűzös széklet, a bűzös szélképződés és a hasi feszülés. Hogyan diagnosztizálják a giardiosist?

Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti a probléma. A különféle öröklődésű giardinia nevű élősködő világszerte előfordul emlősöknél - az embernél is - madaraknál, kétéltűeknél és hüllőknél.

A változatos tünetek miatt nem könnyű a giardiosis diagnosztizálása. A hagyományos módszer a széklet mikroszkópos vizsgálata.

The Giardia Parasite by Dr. Karen Becker

A Giardiát vagy a cisztáját azonban nem könnyű megtalálni, így a mikroszkópos vizsgálat hosszadalmas és munkaigényes. Ezért újabban a Giardia egyes testanyagainak kimutatására szolgáló speciális vizsgáló módszereket dolgoztak ki, amelyekkel gyorsan és megbízhatóan meg lehet állapítani a fertőzöttséget.

EXTRA AJÁNLÓ

Ezeket a vizsgálatokat azonban csak az erre berendezett laboratóriumokban lehet elvégezni. Hogyan kezelik a giardiosist?

Mennyi C-vitamint szedjünk?

Többféle, igen jó hatású gyógyszer van már a giardiosis kezelésére. Így, ha valamelyik gyógyszer esetleg mellékhatásokat okozna, tudunk helyette másikat alkalmazni.

giardiasis betegseg gyógyszer férgek számára 3 éves gyermeken

A giardiosis gyógyszerei általában tabletta formájában alkalmazhatók. Néhány napos gyógyszerszedés elegendő szokott lenni a giardiosis gyógyítására, de kidolgoztak már olyan módszert is, amikor egyetlen, nagy adag giardiasis betegseg bevétele elegendő a tünetek megszüntetésére.

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt giardiosist mindig kezelni kell, ha tüneteket okoz.

platyhelminthes turbellaria bipalium

Hogyan terjed a giardiosis? A Giardia ciszták legtöbbször szennyezett víz fogyasztása révén jutnak a giardiasis betegseg.

Fontos információk