Endoparaziták kezelése.

endoparaziták kezelése

Monori, István Absztrakt: A juhok tartásrendszere az elmúlt évszázadokban jelentősen megváltozott.

jó parazita orvoslás vélemények férgek kezelésére

A tradicionális vándorló legeltetést folyamatosan felváltotta az egyre kisebb területre koncentrált állattartás. A legelőváltás megszűnése és a változó éghajlati körülmények egyaránt a belső élősködők életfeltételeinek kedveztek, ami a juhágazat egyik mai napig tartó problémája.

parazita gyógyszer kapszula

A paraziták okozta endoparaziták kezelése károkon és az Többet A juhok tartásrendszere az elmúlt évszázadokban jelentősen megváltozott. A paraziták okozta gazdasági károkon és az állategészségügyi bántalmakon felül, különböző zoonózisok megjelenésével is számolnunk kell, mely az emberre közvetlenül is veszélyes lehet.

Olvass tovább Mitől alakul ki a macskaszőr-allergia?

A gyógyszer hatóanyagok gyakori, nem megfelelő dózisú és nem célirányos használata miatt a juhok endoparaziták kezelése védekezőképessége lecsökkent, ezzel párhuzamosan a gyógyszerekre rezisztens parazita törzsek száma pedig megnövekedett. Magyarországon az es évek óta nincsenek átfogó felmérések és vizsgálatok a juhok endoparazita fertőzöttségét illetően, így a endoparaziták kezelése kezelése hiánypótló a hazai, de a klímaváltozás miatt a nemzetközi viszonylatban is.

A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete szeptemberében indított vizsgálat sorozatot, melynek témája, az Alföldön élő magyar merinó juhok endoparazitákkal szembeni rezisztencia, tolerancia és immunitás vizsgálata. Endoparaziták kezelése vizsgáltuk a csoportokon belüli gyógyszerrel kezelt és nem kezelt fertőzöttségi arányokat, annak súlyosságát és jelentőségét.

képesek- e a férgek hőmérsékletet adni a gyermeknek

A kísérlet során figyelemmel követtünk két kardinálisan ható környezeti tényezőt, a hőmérsékletet és a csapadékot, amelyek jelentősen befolyásolják a gyepen endoparaziták kezelése fertőző lárvaformák fejlődését, virulenciáját és életképességét. Célunk egy egzakt módszer kidolgozása, a parazita pete- és lárvaszámlálás alapján a már megkezdett NÉBIH Debreceni Patológiai Osztályán és a Debreceni Egyetem MÉK laboratóriumában, továbbá egy olyan komplex szemlélet endoparaziták kezelése a védekezés tekintetében, amely az állattartóknak egy széleskörű rálátást nyújt a helmintológiára.

endoparaziták kezelése

Az elmúlt 2 év vizsgálatai során a diagnosztizált parazita fajok — a tudományos cikkekkel összevetve — megfelelnek a szakirodalmi adatokban találhatóakkal. A parazita fajok megjelenése és szaporodási dinamikája a két vizsgált csoportban eltért.

endoparaziták kezelése

A kezeletlen csoportban többször és súlyosabb parazita fertőzéseket mutattunk ki, azonban a kutatások és tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyógyszeres kezelés, mint védekezési forma nem minden esetben okszerű és szükségszerű.

Fontos információk