Drotfereg elete. Hogyan védekezhetünk a drótféreg ellen?

drotfereg elete
 • Féreg emberek idezetek
 • Féreg gyógyító praziver
 • Paraziták vízben
 • Egy alattomos kártevő: a drótféreg Egy alattomos kártevő: a drótféreg

Megjelenésük, felépítésük[ szerkesztés ] Testük karcsú. Mélyen a torba süllyedő, lefelé hajló fejüket a mell álladzója betakarja. A felső ajak jól fejlett, a 11 vagy 12 ízes csápok a szemek előtt erednek.

A drótféreg leírása, életmódja - típus: content - layout:

Lábfejeik ötízűek. Az elülső és a középső lábpár csípői nyitottak, a drotfereg elete lemezszerű combfedők takarják. Lábaik olyan rövidek, drotfereg elete a hátára eső bogár, nem, illetve alig éri el velük a földet, ezért pattanókészülékével támaszkodik fel. Ez hirtelen lökéssel a magasba veti a bogár testét, és az megperdülve a talpára esik vissza. Ha ez elsőre nem sikerül, addig próbálkozik, amíg fáradozása sikerrel nem jár.

A pattanókészülék miatt a bogár teste meglehetősen különös. A hatalmas izomzat a párnaszerűen domborodó előtorban foglal helyet.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

drotfereg elete Ez a has két oldalán hátul rövid, a mellközép elülső szélén lévő bemélyedésbe szorosan belefekvő tüskével végződik. A készülék működtetéséhez a bogár, torát és testvégét erősen az aljzathoz feszítve, felemeli hátát, a melltő tüskéjét erővel a mellközép gödröcskéjének tövéhez nyomja, majd abba hirtelen becsúsztatja.

enterobiosis hatékony kezelés fagyasztó helminták

Eközben szárnyfedőinek tövét erősen odaüti az aljzathoz, hogy az ellenlökés a magasba vesse. Népiesen drótféregnek nevezett, hosszúra nyúlt, hengeres vagy kissé lapított, erősen kitinizált lárváik kemény sárgás vagy barnás testéből hat rövid láb nő. Felépítésük némileg a drotfereg elete hasonló, de a fejük alakja és állása egészen más: a drótféreg feje lapított, a drotfereg elete többnyire homorú, elülső széle fogacskázott.

a paraziták megelőzése az emberi testben

Felső ajka nincsen, alsó állkapcsának külső karéja kétízes, a belső pedig egyszerű. Utolsó potrohgyűrűje vagy kihegyesedik, vagy két tüskével végződik; ez a fajok lárváinak fontos határozó jegye. Többségük termőföldben vagy fakorhadékban él, és a legkülönbözőbb elhalt vagy élő növényi részekbe befurakodva eszi azokat.

 • A termesztett növények számának csökkenésével, illetve a talajfertőtlenítő szerek használatának visszaszorulásával a pattanóbogarak és azok lárvái, a drótférgek minden eddiginél jobban felszaporodnak.
 • Parazita diéta pirula vélemények
 • Drótféreg | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar

Többük a fák magvait, a kalapos gombákat, kerti növények húsos gyökerét vagy gumóját, fák és bokrok gyökérrügyét vagy gyökerét károsítja; a termesztett növényekben és a fiatal fenyőcsemetékben tetemes kárt okozhat. Olyikuk megeszik a tetemeket, felfalja más rovarok lárváitsőt fajtársait is. Lárvaállapotuk elég hosszú, némely fajé akár öt évig drotfereg elete eltart.

férgek az emberi testben, hogyan lehet megszabadulni hogyan lehet elpusztítani a parazitákat

Többnyire élénk bábjuk csak rövid ideig pihen. A növényevő imágók főként fákon, virágokon élnek. Áttelelnek, és tavasszal rakják le petéiket. Egyes, a trópusi Amerikában élő pattanóbogarak a szentjánosbogarakhoz hasonlóan világítanak a sötétben.

 1. Pattanóbogár-félék – Wikipédia
 2. Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Agrofórum Online
 3. Az aszcariasis világszerte előfordulása
 4. Némely esztendőben a drótféreg sok mérget, de még több kárt okoz a kertésznek, különösen a konyhakertészetben, a hol különös előszeretettel a salátát és burgonyát pusztítja.
 5. Nyugat-palearktikus elterjedésű faj, Európa legnagyobb részén, a Kaukázusban és Örményországbanvalamint Észak-Afrikában elterjedt, gyakori.

Fontos információk